Ontdek de leukste bezienswaardigheden van het schiereiland Marken.
Experience Volendam
Ga terug in de tijd met een virtual reality bril en ontdek het Volendam van 1916.
Ontdek de leukste bezienswaardigheden van het schiereiland Marken.
Marken is een voormalig eiland in de Zuiderzee. In 1957 werd er vanaf het vaste land een dijk naar het eiland aangelegd. Sindsdien is Marken een schiereiland in het Markermeer. Wil je de bezienswaardigheden van Marken ontdekken? Vaar dan met de rondvaartboot van Volendam naar Marken. Je maakt een prachtige vaartocht over de Gouwzee. Hierbij heb je een uniek uitzicht op havens, zee en varende schepen. Op Marken ontdek je de leukste plekjes met een leuke verkenningstocht of rondleiding. Je wandelt langs de haven, het Kijkhuisje, de groen geverfde huizen op palen en de beroemde souvenirswinkel van Sijtje Boes. Boek je een tour bij Volendam Marken? Dan ontdek je de leukste bezienswaardigheden in één onvergetelijke dag.
Ga terug in de tijd met een virtual reality bril en ontdek het Volendam van 1916.
Geniet van een heerlijk dagje Volendam inclusief Volendam Belevenis, smakelijke proeverij lunch, puzzeltocht de Geheimen van Volendam en foto in Volendamse klederdracht.
Beleef spanning en plezier met “Wie is de Saboteur?”.
Workshop klompen schilderen in Volendam. Ontdek je eigen creativiteit!
Het is tijd voor een gezellig uurtje karaoke met vrienden, vriendinnen, familie of collega's.
Geniet van een compleet dagarrangement inclusief de Volendam Belevenis, petit lunch, puzzeltocht in teams, foto in kostuum en smakelijke buffettafel.
Geniet van een relaxte vaartocht en een smakelijke BBQ op het Markermeer.
Combineer een relaxte boottocht met een smakelijke brunch.
Leer het Volendamse dialect tijdens de workshop Volendams en zing de sterren van de hemel tijdens de Sing a Long.
Stap aan boord van een prachtige zeilboot en beleef een onvergetelijke ervaring.
Onze verkenningstocht brengt je langs de mooiste plekjes op het voormalige eiland Marken. Natuurlijk lees je de leukste wetenswaardigheden over de locaties. Wandel door de smalle straatjes en ontdek de buurtjes van Marken gebouwd op werven.
In de 17e en 18e eeuw werd de haven steeds belangrijker, en ontstonden er kleine winkels, die je er ook nu nog vindt, net als restaurants. De meeste huizen waren klein en stonden op palen; ze zijn later dichtgemaakt om meer woonruimte te creëren.
Dit huisje biedt een authentiek inkijkje in het leven van de lokale bevolking rond 1940. Het interieur is volledig intact gebleven, met originele elementen zoals een bedstee.
Je vindt op Marken karakteristieke houten huizen op palen. Deze bouwstijl ontstond in de 17e eeuw als oplossing voor de frequente overstromingen die het eiland teisterden. Door de huizen op palen te bouwen, bleven de woonruimtes droog tijdens hoogwater.
Marken staat bekend om zijn bijzondere woonheuvels, beter bekend als ‘werven’. Deze kunstmatig opgeworpen verhogingen werden vanaf de 14e eeuw door de lokale bevolking aangelegd met mest, plaggen en huisvuil. Het doel was om de huizen te beschermen tegen de regelmatige overstromingen waarmee het eiland te maken had.
Het eerste hotel op Marken was Hotel De Jong, geopend in de 19e eeuw. Na een verwoestende brand in 1903 werd het herbouwd en kreeg het de naam Hof van Marken. Dit hotel werd een geliefde verblijfplaats voor kunstenaars die het pittoreske eiland wilden vastleggen. Het was tevens het eerste gebouw op Marken met een telefoonverbinding.
Het Marker Museum is gevestigd in zes historische woningen in het centrum van Marken. Je vindt hier onder andere een traditionele woning van een vissersfamilie. In deze woning vind je wanden met borden en tekeningen, een open vuur, een bedstee en beschilderde kasten. In het museum bevindt zich ook een winkeltje, waar je boeken of kaarten kunt kopen.
Deze kerk op Marken werd op 19 mei 1889 opgericht als de 'Nederduitsche Gereformeerde Kerk (doleerende)'. Dit was een reactie op de toenemende vrijzinnigheid binnen de Hervormde Gemeente, waardoor een groep gelovigen behoefte had aan een kerk die trouw bleef aan de orthodoxe leer.
Hier zien jullie hoe klompen gemaakt worden met een stoommachine uit 1913. Hiermee kon sneller gewerkt worden, maar toch bleef een groot gedeelte van het werk handwerk. Heb je een vraag? Stel deze dan gerust! Ook zie je hoe de klompen op traditionele wijze worden gemaakt.